Opas bydła

Bydło na pastwisku      Opas młodego bydła ma trzy rodzaje

     Opas intensywny- jest oparty w dużym stopniu na paszach treściwych oraz paszach gospodarskich zakonserwowanych (podawanych w pomieszczeniach)

     Opas półintensywny- jest oparty na średnich ilościach pasz treściwych, jest dwuetapowy, z wypasem podczas jednego sezonu pastwiskowego oraz dotuczaniem w oborze

     Opas ekstensywny - oparty głównie na objętościowych paszach gospodarskich z malym udzialem pasz treściwych.

     Opas intensywny ma uzasadnienie przede wszystkim w gospodarstwach posiadających duże ilości kiszonek oraz pasz treściwych, a także odpowiednie pomieszczenie. Do takiego opasu najbardziej są przydatne buhajki, które przy prawidłowym żywieniu ukazują największe przyrosty.

     Opas ekstensywny może być stosowany w gospodarstwach mających dużo użytków zielonych. Ten opas przeprowadzany jest w cyklu dwuletnim, z wykorzystaniem 2 kolejnych sezonów pastwiskowych, bez specjalnego dotuczania. Opasane zwierzęta otrzymują latem paszę zieloną na pastwisku lub w oborze do woli, przy odpowiednim uzupełnieniu paszami suchymi.

Dawkowanie zawsze umożliwia oszczędniejsze żywienie oraz wyższe efekty.

     Dla orientacji podaje się schemat opasu systemem półintensywnym.

  • odchów cieląt urodzonych jesienią lub zimą

  • wypas sztuk 6-7 miesięcznych na pastwisku, ciężar początkowy zwierząt około 160-180 kg, a końcowy, po wypasie około 240-280 kg

  • dotuczanie w pomieszczeniu przez 7-8 miesięcy, stosując żywienie obfite

  • sprzedaż wiosną (są wtedy najwyższe ceny) w wieku około 20 miesięcy przy ciężarze 500-550 kg.

         Opas sztuk dorosłych

    Jest to dotuczanie wybrakowanych z hodowli krów. Polegające na żywieniu paszami odpadowymi z przemysłu rolnego, takimi jak wysłodki, wywar, pulpa ziemniaczana itp. Oraz kiszonkami z roślin niskobiałkowych, np. z kukurydzy. Paszami dopełniającymi są niewielkie ilości siana, słomy, pasz treściwych.
  • Poprzedni rozdział:

    Żywienie krów




    Dodaj komentarz

    • Załóż konto, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.

    •    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 16 ->