Intensyfikacja produkcji pasz

Pole uprawne             Do zwiększenia produkcji pasz w gospodarstwie można podążać różnymi drogami np.
  • dzięki lepszemu wykorzystaniu pól w okresie wegetacyjnym, przez uprawę różnego rodzaju poplonów
  • dzięki dobremu doboru gatunków oraz odmian odpowiednich do warunków glebowych gospodarstwa i warunków klimatycznych danego regionu
  • dzięki dostosowaniu agrotechniki do danych roślin

                Ogromny wpływ na intensyfikację produkcji pasz będą miały te rośliny, które reagują dużymi zwyżkami plonów na racjonalne nawożenie mineralne. Otóż szczegółowego znaczenia nabierają zboża , kukurydza, kapusta pastewna oraz trawy uprawiane na gruntach ornych. Celowe jest więc wprowadzenie w większym zakresie niż do tej pory uprawy jęczmienia - typowego zboża pastewnego naszego klimatu. Z roślin okopowych większe perspektywy w uprawie na paszę mają buraki półcukrowe oraz ziemniaki. Nie możemy pominąć uprawy roślin motylkowych, zwłaszcza koniczyny czerwonej oraz lucerny, ze względu na ich jakość i wysokość otrzymywanych plonów, jak również na ich oddziaływanie na żyzność gleby.

                Uzupełnieniem paszowej bazy w gospodarstwie powinna być uprawa poplonów. Warunki klimatyczne naszego kraju najbardziej sprzyjają uprawie poplonów ozimych, między innymi uzyskuje się z nich najwyższe plony, przy czym ulegają one najmniejszym wahaniom w kolejnych latach.
  • Poprzedni rozdział:

    Produkcja pasz

    Następny rozdział:

    Łąki i pastwiska




    Przeczytaj dalej:


    Plon główny

    • Napisane: 2012-12-16 , 22:05:58

      Zagadnienia produkcji pasz


      Napisany przez: Janek    


      Bardzo ciekawy artykuł, oóglnie tematyka produkcji pasz jest bardzo ciekawa. Mam nadzieję, że strona mieszalniapasz.pl będzie się rozwijać.

    Dodaj komentarz

    • Załóż konto, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.

    •    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 5 ->